sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Täydellinen räsymatto ja muita ompeluksia

Joulun alla lahjoja ommellessa tekisi tottakai mieli ommella myös itselle. Välillä teinkin pari juttua itselleni, mutta liekö ollut sitten joku joululahjakirous, kun oikein mikään ei tuntunut onnistuvan. Hemulin yöpaita odottaa edelleen muokkausta siedettäväksi vaatteeksi ja pari muutakin ompelusta joutui rankkaan muokkaukseen. Mutta tänään... Tähtien asento oli suotuinen ja uudella kaavalla tuli täydellinen räsymatto! Pelkäsin koskea tähän Mummolan tuntu -kankaaseen, koska se vaan on niin ihana kuosi ja ajattelin, että jos se kirous on vielä voimassa... Mutta ei, tästä tuli parempi kuin uskalsin toivoakaan. I'm so happy!!!Kaava: Vilma, Mekkotehdas aikuisille -kirjasta
Kangas: Mummolan tuntu, Versonpuoti

Lainasin kirjastosta tuon Mekkotehdas aikuisille kirjan ihan vain tämän Vilma -kaavan vuoksi. Kirjan kaava-arkille täytyy antaa kiitosta, sillä se oli harvinaisen selkeä, eikä yhtään tarvinnut miettiä, missä viivat menevät. Ompeluohjeet olivat ehkä vähän ylimalkaisia, eli en kyllä käsittänyt yhtään, miten tuo kaula-aukon kanttaus olisi pitänyt tehdä. Onneksi noita kaula-aukkoja on tullut jo aika monta ommeltua, niin tein niinkuin itse halusin. Kaava on muokattu pitkähihaiseksi, taskulliseksi ja helma kavennettu rypyttymättömäksi. Tuo Mummolan tuntu joustocollege oli aivan ihanaa materiaalia ja kerrankin olen oikein harvinaisen tyytyväinen ompelukseeni. Siis minä. Tyytyväinen. Voitteko uskoa?!?

Kaava: Vilma, Mekkotehdas aikuisille -kirjasta
Kangas: Babushka Strawberries, Pehemiä

Koska en aiemmin ollut tuolla kaavalla ommellut, tein ensin testiversion viime syksyn Kankaiden yöstä possupussista tulleesta kankaasta, joka ei ehkä itseä niin miellyttänyt. Valmiina mekkona tämä oli kuitenkin yllättävän kiva, eli tätähän voisi vaikka käyttääkin.Tämä on tehty muuten ihan kaavan mukaan, mutta hihat jatkoin täysimittaisiksi. Ohjeen mukainen kangasmäärä tuntuu hurjalta, sillä tähän riitti 1,2 metriä!
Kaava: Suuri Käsityö 1/2016
Kangas: Pioni, Versonpuoti

Tammikuun SK:ssa oli houkuttelevan näköinen mekko. Mekon juju oli se, että sivusaumat oli siirretty etukappaleen puolelle ja saumoihin tuli taskut. Koska kaavat olivat melko erikoiset, en ennakkoon osannut oikein miettiä tuota kokoa. Kun osat oli ommeltu, olisin mahtunut varmaan kahteen kertaan tuohon yläosaan... Voihan blääh! Kaventaminen oli vaikeaa, koska en viitsinyt ruveta noita taskuja ja etukappaleella olevia saumoja purkamaan, joten tein kavennukset tylysti ompelemalla takakappaleelle pystysauman. Ekalla yrittämällä jäi vähän reiluksi, joten toisella kavennuksella tuli sitten otettua vähän liikaa... Tämä ei muutenkaan toiminut mekkona, joten ompelin helmaan paitakankaasta "resorin" ja lisäksi tein tuollaisen korkeamman kauluksen. Alkuperäisestä on siis jäljellä nuo etukappaleen saumat ja taskut...
Kaava: Burda 1/2016
Kangas: Eurokangas

Tammikuun Burdasta puolestaan osui silmäään pusero, jossa oli selkäpuolella vesiputouskaulus. Koska minulle on pitkät hiukset, niin ajatus tuosta kauluksesta selkäpuolella tuntui vähän tyhmältä ja muokkasin kaavan niin, että vesiputous tulee eteen. Lisäsin myös kiinteään "aluspaitaan" reilusti pituutta. Jouduin tsemppaamaan itseäni, sillä tässä päällyspaidassa ei tehty käänteitä mihinkään reunoihin (pl. takapääntie) ja minusta se on vaan niin väärin... Tuo päällyskangas on kyllä sen verran "liurua", että ehkä minä kestän tämän... Kangas on Eurokankaan kympin kassi -päiviltä, eli hintaa tälle puserolle ei tainnut tulla euroakaan. Kerrankin näin päin!
Kaava: Sävelletty jostain vanhoista kaavoista
Kangas: Herttanen, PaaPii

Tampereen kädentaitomessuilta tarttui mukaan tämä sydänkangas, josta oli ajatuksena tehdä itselle jokin joulutunika/-mekko tms. Lopputuloksesta tuli kyllä lähinnä yöpaita omasta mielestä, enkä tätä ole oikein osannut pitää. Tälle pitäisi keksiä jotakin jatkojalostusta, koska tuo kangas on niin kiva. Siitä tosin olisi olemassa vielä kivempi okran värinen versio. Siis tuolla kaupassa. Ei minulla. Ainakaan vielä... :)

4 kommenttia:

 1. Ihania! :) Ei ole sydäntunika mielestäni yhtään yökkäri ♡

  VastaaPoista
 2. Kiitos. Ja joo, ei ehkä noin naftissa yökkärissä osais nukkua! ;)

  VastaaPoista
 3. Tosi kivoja ompeluksia!
  Tän postauksen jälkeen annan vilmalle ehkä uuden mahdollisuuden. Mun Vilmasta tuli kauhea säkki, mutta josko vähän muokkaisin.
  Samoin tuo SK:n paita/mekko ei säväyttänyt lehdessä, mutta sulla on siitä hirmu kiva versio.
  Meenkin tästä piirtelemään kaavoja vapaapäivän kunniaksi. Kiitos inspiraatiosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan ohjeen mukainen framilonnauha olis ihan paikallaan tuossa Vilman poikkisaumassa, estäisi sekin "säkkimäisyyttä". Mut hyvä jos nää inspiroi!

   Poista