lauantai 10. elokuuta 2013

Pala lomakakkua?

Eilen oli vuorossa vuoden paras päivä, jolloin askelkin on kaikkein keveimmillään. Edessä siis kaikki neljä kesälomaviikkoa... Jeeeeeeeeee! Jo tätä on odotettukin. Tapani mukaan tein taas töihin lomakakun.



Baileys-suklaajuustokakku

Pohja:
1 pkt (175 g) Dominoja
50 g voita

Täyte:
400 g (2 rasiaa) maustamatonta tuorejuustoa
3,3 dl kuohukermaa
1,5 - 2 dl tomusokeria
100 g suklaata (tässä oli taloussuklaata)
1 dl Baileysia
6 liivatelehteä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (n. 10-15 min).

Sulata voi ja sekoita murskatut keksit siihen. Painele seos irtopohjavuokaaan, jonka pohjalla on leivinpaperi. Laita hetkeksi jääkaappiin.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita vaahtoon 1,5 - 2 dl siivilöityä tomusokeria (tai oman maun mukaan). Sulata suklaa ja sekoita siihen yksi rasiallinen tuorejuustoa. Sekoita hieman alle puolet kermavaahdosta suklaa-tuorejuustoseokseen. Kuumenna Baileys (ainakin lähes)  kiehuvaksi, purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota liivatteet huolellisesti Baileysiin. Jäähdytä Baileysia hieman ja sekoita siitä puolet (vatkaamalla) suklaa-tuorejuusto-kermaseokseen. Kaada täyte keksipohjan päälle. Sekoita toinen rasia tuorejuustoa loppuun kermavaahtoon ja lisää siihenkin Baileys-liivateliuos. Kaada hetken aikaa hyytyneen suklaakerroksen päälle. Laita kakku jääkaappiin ja nautiskele seuraavana päivänä.



Itse murskasin keksit niin, että laitoin ne pakastepussiin, nuijin niitä ensin lihanuijalla leikkuulaudan päällä ja lopun murennuksen hoidin puisella pualikalla (eli piirakkakaulimella). Kerman määräksi valikoitui 3,3 dl, koska laktoositon kerma oli tuon kokoisessa purkissa. Määrää voi hyvin muuttaa. Liivatetta käytin 6 kpl, koska pienemmällä määrällä kakut ovat minulla jääneet liian "mössöiksi", mutta voi siis kokeilla vähemmälläkin liivatteella, jos ei niin välitä tuosta leikattavuudesta. Kakkupohjan ainekset eivät riitä suurensuureen vuokaan, omani on halkaisijaltaan n. 22 cm.

Tällä kertaa tein koristeet taloussuklaasta spritsaamalla. Tämäkin on tehty ilman mitään hienoja välineitä, eli sulatin suklaan suoraan pakastepussissa, leikkasin kulmaan pienen aukon ja leikkasin pussin alalaidasta vähän sitä "helttaa" pois tieltä. Piirsin paperille hieman avustavia kuvioita, jotka kiinnitin leikkuulautaan teipillä, päälle leivinpaperia, joka niinikään oli teipillä kiinni nurjalta puolelta. Sitten vain riittävän nopein liikkein pursottelin noita koukeroita. Aiemmin olen yrittänyt tehdä tuon ihan liian hitaasti, jolloin jäljestä tulee tärisevää. Nyt tajusin lisätä vauhtia ja heti onnistui paremmin. Kuviot kannattaa laittaa joksikin aikaa pakastimeen ja nostaa jäisinä kakun päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti