perjantai 7. joulukuuta 2012

Kusudama

Eripuolilla on vilahdellut paperista taiteltuja kusudama-kukkia ja niistä tehtyjä palloja tms. Lankesinpa sitten minäkin... Suurin homma tässä ehkä oli leikata 60 samankokoista neliötä tapettirullan jämästä. Itse taittelu oli suht helppoa ja seuraava kärsivällisyyttä koetteleva osuus olikin sitten näiden liimaaminen. Klemmarit oli ehkä ihan vaan todella hyvä keksintö tässä yhteydessä...


Oma palloni on tehty askarteluhuoneen tapetin jämistä. Koristeeksi kiinnitin kukkien keskelle helmiä ohuella hopealangalla ja laitoin niitä myös tuon ripustusnarun häntään. Yhden neliön koko oli 12 cm x 12 cm.

Koska kusudama on perinteinen japanilainen origamimalli, uskallan laittaa tähän taitteluohjeen. Jos kokonainen pallo hirvittää, niin nuo kukat ovat kauniita yksittäinkin (ja silloin riittää viisi neliötä). Lisävinkkiä löytyy helposti googlailemalla.

Aloita leikkaamalla 5 samankokoista neliötä (puolipalloon 30, kokonaiseen palloon 60).


    • Taita neliö kaksinkerroin kolmioksi.
    • Taita kolmion ylänurkat alanurkkaa vasten, jolloin paperista muodostuu taas neliö.


    • Taita päällimmäiset kolmiot alanurkastaan kaksinkerroin ulkoreunaa vasten.
    • Avaa kolmiotaitokset ja litistä ne (edellisen kohdan ulommaiset nurkat säilyvät paikallaan)


    • Taita ulommaiset nurkat ylöspäin kolmioksi.
    • Taita ulkoreunat taitosta pitkin takaisin keskelle päin.


    • Sivele liimaa kuvassa näkyviin kohtiin.
    • Taivuta neliö rullalle liimapinnat vastakkain. Kiinnitä kuivumisen ajaksi esim. klemmareilla.

                                              Kukka syntyy liimaamalla viisi terälehteä yhteen.
 

8 kommenttia:

 1. Anonyymi10.12.12

  Ai että, onpa ihana! Itsellä ei ehkä hermot riittäisi...

  Mari

  VastaaPoista
 2. Ihana jouluinen ylläri putkahti laatikkooni tänään. tai siis yritän malttaa jättää sen avaamisen jouluaattoon... Kiitos PALJON :D Hyvää joulua sinullekkin!

  Ps. Hyvät ohjeet kukan taitteluun, vaan kuka myisi mulle vakallisen kärsivällisyyttä ;)

  VastaaPoista
 3. Parempi myöhään, kuin ei milloinkaan... Jospa sinne pakettiin olisi kääritty myös ripaus sitä kärsivällisyyttä! ;)

  VastaaPoista
 4. Hei! Luin susta "Välipalasta". Eli mäkin olen "meillä" töissä. Juuri palannut äippälomalta, jonka lopuksi aloin bloggailee. Sähän olet jo "vanha" tekijä. Alankin tutustua sun blogiin tarkemmin. Tämmöttii palloi mäkin joskus värkkäsin, Puustellin kuvastosta värkätystä tuli suosikkini. Terveisin Anu, Porista

  VastaaPoista
 5. Kiva kun "uskaltauduit" kommentoimaan. Ajattelinkin, että luulisi "meidän" porukassa joku toinenkin bloggaaja olevan! Pitääkin tulla vastavierailulle. :)

  VastaaPoista
 6. Anonyymi17.1.13

  tossa sun tekeleessä on ilmeisesti 12kpl kukkia? itse aloin tossa joutessani tekemään ja ei se niin vaivalloista ollutkaan kuin aluksi ajattelin. ite laitoin kaksipuoleisella teipillä kukat kasaan. ja varmaan matkin nuo helmet vielä tuosta :D tosi ihanat värit sulla tuossa kukkapallossa.

  t. hanna.mottonen@hotmail.com

  VastaaPoista
 7. Pallossa on tosiaan 12 kukkaa. Näitäkin voi yhdistää keskenään eri tavalla. Minulla ne on kiinnitetty toisiinsa aina vain yhdestä terälehdestä, mutta työkaverin versiossa ne oli kiinni kahdesta terälehdestä, jolloin pallo oli paljon tiiviimpi.

  VastaaPoista