sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Paperilumihiutaleiden lyhyt oppimäärä

Joulun alla minulta monesti kysellään paperilumihiutaleiden perään. Aika tai mielenkiinto ei riitä leikkelemään niitä kaikille, joten tässäpä perusohjeistus siihen, kuinka lumihiutaleita leikataan ihan vaikka tavallisesta kopiopaperista. Lopputulos voi olla esim. jotakin tällaista (kuvassa yksi A4-arkki hiutaleina):
Aloitetaan ihan siitä paperiarkista, eli näin minä sen taittelen. Taitokset vedän kynnellä teräviksi, jotta leikkaaminen olisi mahdollisimman helppoa. Avatusta lumihiutaleesta sitten vastaavasti "silitän" ne taitokset vetämällä kynnellä taitoksen kohollaolevaa puolta vasten.
Taita paperin lyhyt sivu pitkää sivua vasten. Leikkaa paperin yläosa (=kolmion ulkopuolelle jäävä yksinkertainen paperi) pois. Irtileikatusta palasta voit leikata vielä kaksi lumihiutaletta.
Taita kolmio kaksinkerroin pienemmäksi kolmioksi...
...ja vielä kerran pienemmäksi kolmioksi. Voit tehdä tämän taitoksen kääntämällä molemmat taitokset kerralla tuohon päälle, mutta itse tykkään tehdä kuvan osoittamalla tavalla, eli toinen kappale tähän päälle, toinen kappale tuonne alle. Taitos on silloin tarkempi leikkaamista varten.

Nyt taittelut on tehty ja voi ruveta leikkaamaan, esimerkiksi näin:Lopputulos näyttää tältä:Oikeasti ei kannata aloittaa tuollaisesta hiutaleesta, sillä tuossa on kikkailtu paperiveitsellä noiden aukkojen kanssa. Tässä sen sijaan erittäin perushiutaleen leikkausmalli:Ja lopputulos:Leikkaaminen on helpompaa, kun leikkaa vuorotellen molemmilta sivuilta palasen pois. Jos leikkaa kerralla kaikki palat toiselta sivulta ja sitten toiselta, niin osat liikkuvat helposti paikoiltaan. Pääsääntö on, että jätätte mahdollisimman vähän paperia (opetti äiti miulle). Jos tuntuu ihan mahdottomalta ruveta suoraan leikkaamaan, niin avuksi voi piirtää vähän kuvioita lyijykynällä. Lyijykynän jäljen pyyhkiminen valmiista lumihiutaleesta onkin sitten toinen juttu...

Tässä vielä vinkiksi viime joulun lumihiutaleet. Nämä kaikki voi leikata saksilla (eli ei tarvitse paperiveistä). Toim. huom. pienimmät lumihiutaleet on tehty Sizzixin Big Shotilla.Edit: Ja tässä sama ikkuna 2014:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti